Makers


Tessa Rose Jackson

De Amsterdamse Tessa Rose Jackson (1992) bracht in de 2014 het album ‘The Sandbox’ uit waarmee ze een indrukwekkende impact maakte in het Nederlandse popmuzieklandschap. Naast radio- en televisie optredens werkte ze haar skills – mede opgedaan op het Conservatorium van Amsterdam – als schrijver en producer uit als componist bij muziekproductie bureau Sizzer. Ze verkende de dieptes van pop-compositie en songwriting, en ontdekte daarnaast haar talent tot het maken van grafisch artwork, animatie en videoclip. Deze verdieping bracht haar op een nieuw pad, en het was tijd haar oude huid als singer-songwriter af te werpen, en een nieuw hoofdstukd te starten, genaamd Someone. Met Someone ontwikkelt Tessa bij PMP een multidisciplinaire liveshow met animaties, installatiekunst, augmented reality en psychedelische droompop.

Anne-Fay Kops

Nadat Anne-Fay Kops (1988) in 2011 afstudeerde aan de Fontys dansacademie in Tilburg, richting Jazz/ Urban, werkte zij samen met verschillende choreografen, waaronder Roy Julen (D’licious, 2010) en Monique Duurvoort (COPE, 2011). Naast dans deed zij de backing vocals voor MC Zanillya en rockband TDTMCM en zong zes jaren als vocalist in ZO! Gospel Choir. Ze speelde in bovengenoemde dans-theaterproducties en is werkzaam als host op o.a. Milkshake en Vrijland Festival. Ook is ze als docent zang en dans verbonden aan Studio West in Amsterdam. In het project Reaspora, dat PMP op muzikale inhoud begeleidt, doen Anne-Fay en haar broer Felix onderzoek naar hun biculturele achtergrond. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2020 te zien in de multidisciplinaire theatervoorstelling.

Felix Kops

Autodidact filmmaker Felix Kops (1983) studeerde in deze periode commerciële economie, maar brak zijn studie af nadat hij een baan aangeboden kreeg bij videoproducent CCCP (cccp.nl), waar hij de kans kreeg om van zijn passie zijn werk te maken. In 2011 werkte hij als maker mee aan de tv-serie Dwars door de Diaspora voor de Joodse omroep. Felix ontwikkelde in de jaren daarna creatieve concepten en films voor o.a. De Kunsthal, VPRO en Typhoon en maakte een film over het project ‘Icoon Afsluitdijk’ van Daan Roosegaarde. Daarnaast initieerde en regisseerde hij ADDITORS+, een 10-delige tv- en online serie over bijzondere creatieven. In het project Reaspora, dat PMP op muzikale inhoud begeleidt, doen Felix en zijn zus Anne-Fay onderzoek naar hun biculturele achtergrond. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2020 te zien in de multidisciplinaire theatervoorstelling.

Catharina Aimée Dahms

Catharina Aimée Dahms (1983), oftewel Cata.Pirata is beeldend kunstenaar, videomaker, performer en muzikant. Ze is beter bekend als excentrieke en kleurrijke frontvrouw van SKIP&DIE waarmee zij vanaf 2012 succesvol twee platen uitbracht en tot op heden de hele wereld over toert. Na vijf jaar met de band getourd te hebben, slaat ze zelfstandig een eigen nieuwe weg in als Cata.Pirata. Met een mix van experimentele film, hedendaagse moderne danschoreografieën, vernieuwende en eigentijdse muziek wil ze een krachtig sociaal politiek geëngageerde boodschap bij het publiek brengen.

Ella van der Woude

Onder de naam Ella brengt de Nederlands-Zwitserse Ella van der Woude in januari 2017 een debuut EP uit. Veel mensen kennen haar op dit moment als toetseniste van de succesvolle band Amber Arcades en/of als gezicht van de band Houses, een dromerige indiepop band die een aantal jaar terug aan de weg timmerde. Ella besloot solo verder te gaan, en bracht haar achtergrond als filmcomponist terug in haar eigen werk. Voor haar eigen project neemt ze de muziek als uitgangspunten en zoekt ze een regisseur die beeld bij haar muziek wil maken; een zogenaamde filmtrack in plaats van een soundtrack. Ze ambieert daarbij een afwisseling die de aandacht van het publiek naast de film ook op haar live performance legt.

Rosalie Wammes

Zangeres en harpiste Rosalie Wammes (1988) is kunstenaar, zangeres, harpist en bandleider van Oh Thunder, een internationale gold indie pop band met hiphop invloeden. Met harp, trombone, synthesizer, drums en bas staat Oh Thunder voor speelse alternatieve popmuziek in een mystieke bezetting. De band speelt in 2015 onder andere op Grasnapolsky en Down the Rabbit Hole. Inspiratiebronnen zijn artiesten als Björk, Little Dragon en M.I.A. maar ook Hanne Hukkelberg en David Lynch. Rosalie heeft een achtergrond als theatermaker (Toneelacademie Maastricht) en heeft een fascinerend gevoel voor de kracht van het beeld. Samen met Paradiso Melkweg Productiehuis creëert ze een vervreemdend landschap voor Motel Mozaïque waar beeld, installatie, performance en muziek samen komen. Foto: Dennis Duijnhouwer.

Diede Claesen

Kleurrijk multi-talent Diede Claesen (1990) maakt samen met haar band muziek die het beste te omschrijven als folkloristische pop met een laagje glitter, een stoer randje en een surrealistisch sausje. Diede is in de eerste plaats muzikant en werkt daarnaast als theatermaker, levend standbeeld, grafisch vormgever en model. Bij PMP ontwikkelt ze een visuele live show rondom haar opvallende verschijning en muziek. Diede wil laten zien dat het ‘the sky is the limit’ gevoel niet alleen voor de Beyoncé’s van de wereld is weg gelegd, maar dat je met weinig middelen veel teweeg kan brengen. Een interdisciplinair concert waarbij oog en oor getriggerd worden met een combinatie van muziek, interactieve visuals, mode en dans.

Hendrik-Jan Derksen

Hendrik-Jan (1972) is een verbinder pur sang. Al meer dan 20 jaar is hij betrokken bij tal van projecten en initiatieven om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen maximaal mee kunnen doen in onze samenleving. Hij is hands on aan de ene kant, en de schakel naar politiek en bestuurders aan de andere kant. Hendrik-Jan heeft ideeën, betrekt de juiste mensen en laat verbindingen ontstaan. Daarnaast staat hij als DJ en programmeur al jaren op festivals als Lowlands, Down The Rabbithole en Drift met een even zo breed scala aan acts en genres; van Metal tot Italo Disco en van Tropical Bass tot Arabic Vibes met acts als Slowpoke, Yallah! Yallah!, De Tropen, Rimini Rimmers en Helga’s House of Pain. Met PMP werken Hendrik-Jan en compagnon Tommi Benders aan de professionalisering en uitbreiding van de clubnacht Yallah! Yallah!.

Tom Benders

In eerste instantie was Tom (1979) voornamelijk latin-dj, maar de nadruk kwam steeds meer te liggen op eigen concepten als Balkan Beatz, 108 Moombahton, Wiebel (Nederlandstalige dancehall), Sranang Pepre (Surinaams vinylsessies) en nu Yallah! Yallah!. De gemene deler is de invloed van die niet-westerse popmuziek en de drang die een groter publiek te geven en waar mogelijk meer culturele context. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet bij diverse festivals voor programma-advies (bijv. Lowlands) of complete programmering van een area (o.a. Festival Macumba, Into the Woods, Paaspop, Singlefeestje festival). Samen met PMP wordt er aan de organisatie Yallah! Yallah! gewerkt om deze verder uit te diepen en uit te breiden.


Gale Rama

Gale Rama (1989, Paramaribo) studeerde in 2016 af aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze werkte samen met verschillende gerenommeerde theatermakers, zoals Floor van Leeuwen, Boogaerdt/ VanderSchoot en Maas Theater en Dans. Gale was kort na haar afstuderen te zien op onder andere De Parade, het Fringe Festival, in het Compagnietheater en in Frascati. Naast haar acteur- en makers cv, bouwt zij samen met Sterresoet van Schooten aan hun muziek carrière. Zij vormen een tweekoppige rapformatie LIONSTORM. Door een gemis aan queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene, en vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren om een rapduo te vormen. In samenwerking met DOX en PMP richten zij zich op het uitzetten van deze vernieuwende vorm van hiphop.

Sterresoet van Schooten

Sterresoet van Schooten (1991) studeerde in 2015 als regisseuse af aan de Toneelacademie Maastricht. Haar werk was o.a. te zien bij Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam, in Podium Mozaïek, op de Parade, in het Huis van Bourgondië, bij het Noord Nederlands Toneel en in het Amsterdamse Bostheater. Samen met Gale Rama vormen zij LIONSTORM. LIONSTORM is een tweekoppige rapformatie bestaande uit Vuige Muis en Skerrie Sterrie. Door een gemis aan queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene, en vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren om een rapduo te vormen. Het duo heeft een unieke en herkenbare sexy agressieve stijl die terugkomt in lyrics, concertperformances, foto’s en kleding die onder hetzelfde label worden uitgebracht. De focus ligt op het creëren van een eigen urban queer movement met bijbehorende (beeld-)taal.