Makers


Tessa Rose Jackson

De Amsterdamse Tessa Rose Jackson (1992) bracht in de 2014 het album ‘The Sandbox’ uit waarmee ze een indrukwekkende impact maakte in het Nederlandse popmuzieklandschap. Naast radio- en televisie optredens werkte ze haar skills – mede opgedaan op het Conservatorium van Amsterdam – als schrijver en producer uit als componist bij muziekproductie bureau Sizzer. Ze verkende de dieptes van pop-compositie en songwriting, en ontdekte daarnaast haar talent tot het maken van grafisch artwork, animatie en videoclip. Deze verdieping bracht haar op een nieuw pad, en het was tijd haar oude huid als singer-songwriter af te werpen, en een nieuw hoofdstukd te starten, genaamd Someone. Met Someone ontwikkelt Tessa bij PMP een multidisciplinaire liveshow met animaties, installatiekunst, augmented reality en psychedelische droompop.

Anne-Fay Kops

Nadat Anne-Fay Kops (1988) in 2011 afstudeerde aan de Fontys dansacademie in Tilburg, richting Jazz/ Urban, werkte zij samen met verschillende choreografen, waaronder Roy Julen (D’licious, 2010) en Monique Duurvoort (COPE, 2011). Naast dans deed zij de backing vocals voor MC Zanillya en rockband TDTMCM en zong zes jaren als vocalist in ZO! Gospel Choir. Ze speelde in bovengenoemde dans-theaterproducties en is werkzaam als host op o.a. Milkshake en Vrijland Festival. Ook is ze als docent zang en dans verbonden aan Studio West in Amsterdam. In het project Reaspora, dat PMP op muzikale inhoud begeleidt, doen Anne-Fay en haar broer Felix onderzoek naar hun biculturele achtergrond. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2020 te zien in de multidisciplinaire theatervoorstelling.

Felix Kops

Autodidact filmmaker Felix Kops (1983) studeerde in deze periode commerciële economie, maar brak zijn studie af nadat hij een baan aangeboden kreeg bij videoproducent CCCP (cccp.nl), waar hij de kans kreeg om van zijn passie zijn werk te maken. In 2011 werkte hij als maker mee aan de tv-serie Dwars door de Diaspora voor de Joodse omroep. Felix ontwikkelde in de jaren daarna creatieve concepten en films voor o.a. De Kunsthal, VPRO en Typhoon en maakte een film over het project ‘Icoon Afsluitdijk’ van Daan Roosegaarde. Daarnaast initieerde en regisseerde hij ADDITORS+, een 10-delige tv- en online serie over bijzondere creatieven. In het project Reaspora, dat PMP op muzikale inhoud begeleidt, doen Felix en zijn zus Anne-Fay onderzoek naar hun biculturele achtergrond. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2020 te zien in de multidisciplinaire theatervoorstelling.

Chagall van den Berg

Chagall is een Nederlandse songwriter/producer die haar eigen technologie ontwikkelt voor het uitvoeren van haar elektronische pop muziek. Sinds 2015 is Chagall bezig met de ontwikkeling van live elektronische muziekshows waarbij nieuwe technologie visueel ondersteunend is aan livemuziek performance. Hiertoe zijn de eerste stappen gezet in samenwerking met MI.MU te London. Met de MI.MU Gloves, handschoenen die haar alle elektronische aspecten van haar muziek met haar handbewegingen laat besturen, heeft ze over de wereld getourd. Met performances op o.a. Amsterdam Dance Event, TEDx, Reeperbahn en Ableton. In 2018 is Chagall een project gestart waarbij VR in combinatie met een full body motion capture pak werd ingezet. Samen met Paradiso Melkweg Productiehuis ontwikkelt ze een liveshow waarbij muziek, technologie, visuals en choreografie samensmelten.

Eva van Manen

Eva van Manen (1989) is producer en artiest. Ze werkte eerder als maker en componist bij o.a. het NNT, theatergroep Oostpool en Compagny Dakar. In 2015 stopte zij als theatermaker om zich op haar muziek te focussen. In 2018 bracht zij haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’ uit. Ze deed mee aan de Popronde 2019 gevolgd door Noorderslag Festival 2020. In het voorjaar van 2020 stond de album tour van Politiek en Liefde op de planning, deze zal helaas geen doorgang vinden. Momenteel werkt ze aan haar tweede album. Onder de vlag van de Melkweg en Paradiso Melkweg Producties richt Eva samen met Josephine Zwaan Rosetta op. Een online platform voor jong vrouwelijk muziekproducers talent. Als docent was Eva eerder verbonden aan a.o. Nowhere Amsterdam en Codarts Rotterdam. Hier leerde ze studenten electronica te gebruiken om beats te maken. 

 

Tom Benders

In eerste instantie was Tom (1979) voornamelijk latin-dj, maar de nadruk kwam steeds meer te liggen op eigen concepten als Balkan Beatz, 108 Moombahton, Wiebel (Nederlandstalige dancehall), Sranang Pepre (Surinaams vinylsessies) en nu Yallah! Yallah!. De gemene deler is de invloed van die niet-westerse popmuziek en de drang die een groter publiek te geven en waar mogelijk meer culturele context. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet bij diverse festivals voor programma-advies (bijv. Lowlands) of complete programmering van een area (o.a. Festival Macumba, Into the Woods, Paaspop, Singlefeestje festival). Samen met PMP wordt er aan de organisatie Yallah! Yallah! gewerkt om deze verder uit te diepen en uit te breiden.


Vuige Muis

Vuige Muis (1989, Paramaribo) studeerde in 2016 af aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze werkte samen met verschillende gerenommeerde theatermakers, zoals Floor van Leeuwen, Boogaerdt/ VanderSchoot en Maas Theater en Dans. Vuige Muis was kort na haar afstuderen te zien op onder andere De Parade, het Fringe Festival, in het Compagnietheater en in Frascati. Naast haar acteur- en makers cv, bouwt zij samen met Skerrie Sterrie aan hun muziek carrière. Zij vormen een tweekoppige rapformatie LIONSTORM. Door een gemis aan queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene, en vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren om een rapduo te vormen. In samenwerking met DOX en PMP richten zij zich op het uitzetten van deze vernieuwende vorm van hiphop.

Skerrie Sterrie

Skerrie Sterrie (1991) studeerde in 2015 als regisseuse af aan de Toneelacademie Maastricht. Haar werk was o.a. te zien bij Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam, in Podium Mozaïek, op de Parade, in het Huis van Bourgondië, bij het Noord Nederlands Toneel en in het Amsterdamse Bostheater. Samen met Vuige Muis vormen zij LIONSTORM. Door een gemis aan queer rolmodellen binnen de Nederlandstalige hiphop scene, en vanuit een gedeelde liefde voor dit genre is de droom geboren om een rapduo te vormen. Het duo heeft een unieke en herkenbare sexy agressieve stijl die terugkomt in lyrics, concertperformances, foto’s en kleding die onder hetzelfde label worden uitgebracht. De focus ligt op het creëren van een eigen urban queer movement met bijbehorende (beeld-)taal.

Sinem Kavus

Sinem Kavus (1991) studeerde in 2017 af van de Amsterdamse Toneel & Kleinkunstacademie. Na haar afstuderen nam zij deel aan Fraslab van Frascati Theater. Hier maakte, schreef en speelde zij haar eerste soloperformance ‘I USED TO BE SNOWHITE – THE WORLDTOUR’. Een one-womanshow over de seksualisering van de vrouw. Met deze show heeft zij o.a. op Lowlands, de Parade en in Paradiso gestaan. In dat jaar was zij tevens te zien in de series Papadag, 7 Kleine Criminelen, Judas en speelde ze haar eerste hoofdrol in de korte film ‘Eyes on the road’ die in premiere ging op het Locarno Filmfestival in Zwitserland en o.a. vertoond is op het Nederlands Film Festival, het BFI London Film Festival. In 2019 heeft Sinem een van de hoofdrollen vertolkt in de dramaserie ‘Hoogvliegers’, die in januari 2020 uitkomt. Momenteel ontwikkelt Sinem bij PMP haar multidisciplinaire show ‘Nobody Told Me There’d Be Days Like These’ waarin ze zich als maker stort op muziektheater en het thema existentiële angst.

Milou Mignon

Zangeres en theatermaker Milou Mignon (1994) leeft tussen dag en droom. Ze heeft gestudeerd het Conservatorium van Antwerpen in Woordkunst en het Conservatorium van Amsterdam voor zang. Ze bracht Ons bed is de savanne (2018) en Stadskoraal (2020) uit, waarmee ze mensen bespeelt en betovert op podia van de Bijlmerbajes tot circustenten en underground clubs. Haar liedjes klinken als eigentijdse muziekdoosjes à la Spinvis, Edith Piaf en de sprookjes van Hans Andersen.

In ‘3X3=9’ onderzoekt ze het lied vanuit al haar functies (troost, traditie, protest) door in gesprek en in duet te gaan met andere liedmakers- en performers. Samen met PMP zet ze deze reeks op bijzondere locaties in Amsterdam op de planken.

Annelies Verhelst

Annelies Verhelst (1988) is fotograaf, videomaker, schrijver, performance artiest, avonturenontwerper en kwartiermaker van buurtplaats/broedplek Lola Luid. Ze werkte twee jaar lang als journalist vanuit Paramaribo, en verruilde de krant daarna voor een manier van werken waarin ze het niet meer zo nauw hoeft te nemen met de grens tussen fictie en werkelijkheid. Het vertellen van verhalen blijft echter centraal staan. Ze organiseert concerten, kleinschalige (buurt)festivals, community art projecten en andere evenementen. Het maken of versterken van verbindingen tussen mensen is bij alles wat ze doet haar drijvende kracht. Of het nu de organisatie van een iftar maaltijd voor 200 buren is of het maken van een video waar dans en poëzie samenkomt: ontmoeting – werkelijke ontmoeting – is altijd de kern.