Makers


Anne Maike Mertens

Anne Maike Mertens (1984) haalt in 2007 haar bachelor theater film & televisie-wetenschappen in Utrecht en studeert in 2011 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Ondernemerschap, het bereiken van nieuw publiek en het zoeken naar randactiviteiten vind ze naast het maken van beeldende theatervoorstellingen een belangrijk aspect van het makerschap. Ze maakte en speelde de afgelopen jaren voorstellingen op o.a De Parade, Over Het IJ en Lowlands. In de Theaterstraat heeft ze de regie over BREI, een project waarbij samen met buurtbewoners theaterdecors en installaties worden gebreid.  Samen met Yannick Noomen, Floor Houwink ten Cate en Mara Aronson vormt ze het muziektheatergezelschap Nineties Productions waarmee ze de voorstellingen Nineties Live Your Life Like A Rave Machine  (2013 en 2014), Naar Bukowski (2015), We Are Here (2016)  Untitled, 2017 (2017) en Noir (2017) maakte. Ze zijn als nieuwe makers verbonden aan de Paradiso Melkweg Productiehuis en Stadsschouwburg Amsterdam.

Mara Aronson

Mara Aronson (1989) rondde in 2012 de Opleiding Productie Podiumkunsten af aan de Theaterschool in Amsterdam. Tussen 2012 en 2016 produceerde zij de voorstellingen van Zoutmus als Nieuwkomers van Orkater. Daarnaast werkte zij als freelance productieleider en/of zakelijk leider met oa. Tijken & Windhorst, Sanne Nouws, De Nacht van de Collectieven, de Flamenco Biennale en de Nederlandse Opera. Vanaf 2016 heeft Mara zich  bij het Nineties team gevoegd en richt ze zich op de juiste benadering om de vernieuwende vorm van Nineties als “zwervend collectief” financieel en productioneel te dragen. In 2017 is zij creatief producent bij Paradiso Melkweg Productiehuis om de extra kneepjes van het vak te leren.

Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate (1987) is na haar afstuderen aan de Filmacademie en het behalen van een master in Theater Studies aan de Universiteit Utrecht, aan het werk gegaan als dramaturg, schrijver en filmmaker. In 2016 schreef en regisseerde ze de muzikale en fysieke korte film Grand Tour (gerealiseerd in het kader van NTR Kort!) Op dit moment schrijft Floor aan twee nieuwe filmplannen. In het theater werkt ze naast Nineties ook samen met andere makers, waaronder als regieassistent van Boogaerdt & Van der Schoot en Naomi Velissariou. Ook was ze in 2015 Nieuwkomer bij Orkater met de voorstelling Route Nationale


Jeek ten Velden

Jeek ten Velden (1982) is regisseur en theatermaker. Hij studeert in 2010 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Na verschillende projecten in het amateurcircuit en in het buitenland, komt hij terecht bij muziektheatergezelschap Orkater, waar hij de voorstellingen De Ongelukkige Dag en Een Bebop Verhaal regisseert. Ook richt hij samen met acteur Lourens van den Akker zijn eigen gezelschap op, AkkersEnVelden, waarmee hij ieder jaar een voorstelling op locatie maakt in Friesland. Recentelijk regisseerde en schreef hij de muziektheatervoorstelling Sun City II bij Paradiso Melkweg Productiehuis in coproductie met het Over Het IJ Festival en regisseerde hij de nieuwe show van zangeres Rita Zipora: Live & Lasers ook bij Paradiso Melkweg Productiehuis.

Karel van Laere

Karel van Laere (1988) maakt films en live performances. In zijn werk staat het thema menselijke beweging ten opzichte van machinale beweging centraal. Uit zijn werk spreekt zijn verlangen om de kijker te verbazen met nieuwe invalshoeken en andere manieren van kijken.  Met het videokunstwerk Impact wint van Laere in 2013 de eerste prijs tijdens de Taoyuan Contemporary Art Award in Taiwan en in november 2014 wordt hij in Den Haag bekroond met de Piket Kunstprijs voor kunstenaars, in de categorie theater. Na zijn studie performance aan de Toneelacademie Maastricht in 2012 te hebben afgerond, vervolgt Van Laere zijn werkzaamheden aan de Taipei National University of the Arts in Taiwan. Bij Paradiso Melkweg Productiehuis maakte Karel samen met acteur en regisseur Vanja Rukavina de Koreaanse discodance performance ‘BOKKO’ en speelt hiermee op vele festivals over de hele wereld.

Rita Zipora

Rita Zipora (1987) debuteert begin 2014 met Als ik kijk, een album met Nederlandstalige songs van internationale allure. De zangeres combineert haar Nederlandse teksten met klanken en beats geïnspireerd op Björk, Lorde en Portishead. De release zet haar in één klap op de kaart. De single ‘Wasem’ wordt opgepikt door 3FM, ze is te gast in DWDD en maakt indruk met haar optreden op Noorderslag, waar NRC Handelsblad haar muziek omschrijft als ‘Danspoëzie’. De sound op haar nieuwe album is nog elektronischer en een tikkeltje donkerder dan haar debuut. Voor de nieuwe muziek ontwikkelde ze een spannende show bij Paradiso Melkweg Productiehuis waarin ze met haar band speciaal ontworpen lasertekeningen live aanstuurt. Ze studeert in 2014 af aan het Conservatorium van Den Haag en volgt op dit moment de Master Pop aan het Conservatorium van Amsterdam.


Rosalie Wammes

Zangeres en harpiste Rosalie Wammes (1988) is bandleider van Oh Thunder, een internationale gold indie pop band met hiphop invloeden. Met harp, trombone, synthesizer, drums en bas staat Oh Thunder voor speelse alternatieve popmuziek in een mystieke bezetting. De band speelt in 2015 onder andere op Grasnapolsky en Down the Rabbit Hole. Inspiratiebronnen zijn artiesten als Björk, Little Dragon en M.I.A. maar ook Hanne Hukkelberg en David Lynch. De band speelt momenteel in een act die visueel blinkt en sprankelt door de uitstraling en performance van Rosalie. Rosalie heeft een achtergrond als theatermaker (Toneelacademie Maastricht) en heeft een fascinerend gevoel voor de kracht van het beeld. Haar doel is om vanuit de muziek een vertaalslag te maken naar beeld. Met Paradiso Melkweg Productiehuis ontwikkelt zij een visuele liveshow voor het festivalseizoen van 2016. Foto: Dennis Duijnhouwer.

Saman Amini

Saman Amini wordt op 19 mei 1989 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Saman vlucht met zijn zwangere moeder en zijn zusje op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener komt via Stichting De Vrolijkheid met theater in aanraking door Theatergroep DOX. Hij blijkt een groot talent te zijn en wordt aangenomen op de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waar hij in 2014 zijn diploma haalt. Saman speelt de hoofdrol in de film Sacred Defense die in 2014 in Los Angeles wordt gekroond tot de beste studentenfilm ter wereld. Ook is Saman o.a. te zien in de series Van God Los en De Fractie. Op het toneel schittert hij in Nobody Home waarin hij door theaterrecensent Loek Zonneveld wordt geprezen voor zijn spel en z’n zelfgeschreven liedjes. Met Paradiso Melkweg Productiehuis werkt hij aan zijn muzikale show voor de Parade 2016.

Vanja Rukavina

Vanja Rukavina (1989) wordt geboren te Sarajevo in voormalig Joegoslavië. In 1992 vlucht Vanja met zijn familie naar Nederland waar hij opgroeit in Gouda. Op zijn 17e begint hij aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht, waar hij in 2011 zijn diploma behaalt. Sindsdien is hij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Naast het grote toneel is hij op de televisie te zien in o.a. de series Van God Los en Overspel. Ook maakt hij eigen voorstellingen en performances zoals The Rukavina Method en  Nobody Home. Bij Paradiso Melkweg Productiehuis maakte hij samen met Karel van Laere de voorstelling ‘BOKKO’ waarmee hij in 2014, 2015 en 2016 door Europa en China tourt.


Yannick Noomen

Yannick Noomen (1987) studeert in 2010 als acteur af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna heeft hij als freelancer gespeeld bij uiteenlopende productiehuizen en theatergezelschappen, zoals het Nationale Toneel, Hummelinck Stuurman en Olivier Provily. Hij speelt nog steeds met andere collectieven als Wunderbaum, Urland, Lars Doberman en Bog. Daarnaast is hij zich muzikaal gaan ontwikkelen als toetsenist en componist. Sinds drie jaar maakt hij samen met theatermaakster Anne Maike Mertens muziektheatervoorstellingen onder de naam Nineties Productions. Eerdere voorstellingen zijn Nineties Live Your Life Like A Rave Machine  (2013 en 2014), Naar Bukowski (2015) en We Are Here (2016). In 2014 begint de samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, waar ze zeker tot 2017 als nieuwe makers aan verbonden zijn.

Nik van den Berg

Singer-songwriter, performer en bassist Nik van den Berg (1987) studeert in 2010 af als Theatraal Performer op de Toneelacademie in Maastricht. Nog geen jaar na zijn afstuderen is hij als eerste in de geschiedenis van het reizende festival De Parade te aanschouwen in drie verschillende shows: met zijn band F, in de voorstelling ‘Oscar en zijn moeder’ en in zijn eigen, snoeiharde rock ’n rollspektakel My Momma Loves My Guitar Sound. De jaren daarop maakt hij twee opvolgers op deze Paradehit: God Have Mercy On My Funk en N.I.K., allemaal in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis. In 2015 vertrekt Nik naar L.A. waar hij auditie doet voor de California Institute of the Arts.